T K

Otomatik Stok İkmal Projesi ve Mağazalar Arası Transfer

Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A.Ş.

Otomatik Stok İkmal Projesi ve Mağazalar Arası Transfer

Proje İçeriği

"Koçtaş’ın tüm kanallarında, makine öğrenmesi tabanlı gelişmiş algoritmalar ile talep tahmin doğruluğunu arttırmak ve bu sayede optimum stok seviyesine ulaşarak, kayıp satışları minimize edecek yeni sistem kurgularını, Koçtaş’ın kendi iç yetkinlikleri ile gerçekleştirmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmayla birlikte maddi kazanımların yanında stratejik kazanımlar da hedeflenmiştir. Koçtaş’ın neredeyse tüm alım, stok ve sipariş süreçlerinin yönetildiği platformlar üçüncü parti firmalar yerine kendi bünyesinde lisanslanmıştır. Bu projeyle, tüm satış kanallarında günlük talep tahminlerinin yüksek tahmin doğruluğu ile sağlanması, kısa ve uzun dönem tahminlemelerle alım planlarının oluşturulması, mağazalar arası transfer sistemi ile iç kaynaklarla ihtiyaçların karşılanması ve alım optimizasyonu gibi önemli geliştirmeler sağlanmıştır. Bunun yanında gelişmiş ve kullanıcı dostu dashboard’lar ile KPI takiplerinin iyileştirilmesi, etkin hedef ve aksiyon takiplerinin sağlanacağı platformlar oluşturulmuştur."


Projenin Amacı

Mevcutta kullanımda olan yapay zeka tabanlı otomatik sipariş tedarik sistemine; transfer ve kullanıcı arayüzündeki raporların daha yüksek doğrulukla ve daha yüksek kapsamda çalışmasını sağlayacak ek süreçlerin geliştirilmesi sağlanmıştır.


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"SAP Data Service üzerinden veri alınırken cloud dönüşümü yapılarak Azure Datalake üzerinden veri alınması sağlandı. Veri alımında sıkıntı yaşandığı durumlar için uyarı mekanizmaları kurularak belirli bir eşik değerin üzerindeki eksiklikler için akışı durdurma ya da bir önceki hesaplanmış değeri kullanma gibi geliştirmeler yapıldı. •Yapay zekâ tabanlı sipariş tedarik sisteminin daha yüksek doğruluk oranlarıyla çalışması, •Satış kaybı ve stok verimsizliğine sebep olan araç doluluğu sağlanamama probleminin doğru ve hızlı seçimlerle ortadan kaldırılması, •Transfer süreçlerinde otonomi sağlanması, •Birimler arası ortak ve doğru KPI takibinin sağlanması, •İthal stok verimliliği ve standartı sağlanacak şirket dinamiklerine ve kanallara uygun otomatik sipariş yapısının kurulması. Bu sayede zaman kayıplarının, stok verimsizliğinin ve kayıp satışların azaltılması sağlandı."


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Satınalma, finans, mağaza ve depo operasyonu, lojistik, bilgi teknolojileri departmanlarına fayda sağlamıştır.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Projenin başlangıcından kullanıma alınmasına kadar geçen süreçte proje üst yönetiminin takibinde olmuştur ve tam destek alınmıştır.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

"• Firmaların hizmet seviyelerinde (karşılama oranlarında) %5-20 oranında artış • Kârlılıkta %1-3 artış • %15 stok iyileştirmesi • Kayıp satışlarda %4 azalma"


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bilgi teknoloji departmanı, koçdigital teknik ekibi ve iş birimi ekibinin işbirliği ile 9 kişi projeyi birlikte yürütmüştür.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

KoçDigital Çözümler A.Ş.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

MS Azure Cloud (Data Factory, ML Studio, Storage), MS Power BI, Django, Plotly, SQL, Python, Gurobi